小朋友飲奶易便秘?有可能關兒童奶粉事

小朋友飲奶易便秘?有可能關兒童奶粉事

我相信所有媽咪都會經過一個階段就係「小寶寶無poo poo點算好?」,嬰兒便秘呢個問題困擾好多爸爸媽媽,特別係小朋友唔識講,父母都唔係好知點解決,有時嚴重上來,佢地喊肚痛但又去不到大便,更是令爸媽好擔心。其實飲緊嘅兒童奶粉亦都會影響嬰兒便秘問題。

嬰幼兒便秘其實有好多原因,例如飲唔夠水、食太少蔬菜,甚至係心理壓力都會令寶寶唔想去大便。咁問題來啦,「為何飲夠水仍會便秘?」水分足夠當然好重要,但原來嬰幼兒便秘其中一個好大嘅原因係同兒童飲奶粉有可能出現牛奶蛋白敏感有關...

比起大人,小朋友患上唔同類型嘅食物敏感機會更加高,而牛奶蛋白敏感就係小朋友普遍患上嘅食物敏感之一。

通常,兒童奶粉入面嘅牛奶蛋白分子都好大粒、有致敏原,小朋友年紀細,腸胃消化系統未完善,對於兒童奶粉入面大粒牛奶蛋白比較難消化,兒童奶粉嘅蛋白致敏原亦都會刺激到腸胃,令到小朋友出現濕疹、嘔吐或便秘等問題。

選擇兒童奶粉都有好多學問同要好注意嘅地方,因為普通配方兒童奶粉當中含有可致敏嘅牛奶蛋白,有機會誘發牛奶蛋白敏感問題,好容易令嬰兒出現便秘同其他肚痛問題.

媽媽們可以透過幫小朋友選擇合適嘅部份水解蛋白配方兒童奶粉,去減低小朋友出現牛奶蛋白敏感嘅機會.

另外水解蛋白兒童奶粉有分部分水解配方(pHF)同深度水解配方(eHF),唔好以為深度一定比部分水解兒童奶粉好、唔同水解蛋白奶粉對兒童預防敏感效果不一,選擇時最好注意產品標述嘅預防效果、適合性同安全性證實。

兒童奶粉揀得好,嬰兒便秘問題都少啲。
謹姐飲開嘅雀巢超級能恩兒童配方奶粉,就係用獨特嘅pHF水解技術,針對牛奶蛋白嘅致敏原部分進行精準切割,降低致敏性,從而可以減少小朋友對牛奶蛋白敏感的風險。少啲敏感,腸胃都自然好啲,因為敏感而導致嘅嬰幼兒便秘問題都少咗。

我成日同其他媽媽朋友講笑話,未有小朋友前,人生從未因爲見到大便而咁開心, 因為眼見自己小朋友有嬰兒便秘問題而大哭,真係好心痛,又擔心小朋友健康有問題,更難忍受BB排便困難一臉艱苦,甚至造成肛裂滲血,所以媽媽真係唔可以忽視嬰兒便秘問題!

特別一提,部分嬰兒便秘嘅成因可能同心理因素有關,因周圍環境改變而產生恐懼都會導致嬰兒有便秘情況出現,媽媽們要畀多啲耐性去了解。若然嬰兒便秘問題持續無改善,就要搵醫生啦!
上面仲有好多防敏資訊可以睇睇:http://bit.ly/2rIZX3p



#牛奶蛋白敏感 #小朋友便秘問題 #健康由飲食開始
#資料由雀巢營養1000天計劃贊助